1 de gen. 2013

EL RIPOLLÈS

 

EL RIPOLLÈS

 

Abans d’entrar en materia donarem una petita introducció sobre aquesta comarca del nord-est de l’estat català.

Segons l’Enciclopèdia Catalana, el Ripollès es trova immergit en el muntanyam del pirineu oriental. Pel que sigui amant de les coordenades podem afegir que estem a 42º 16’ 16’’ N i 2º 15’ 19’’ E. No cal dir, però de totes maneres ho direm, que pertanyem a la província de Girona.  

El 2011, algú va dedicar-se a contar quants habitants poblavem aquesta comarca, i en va arribar a contabilitzar fins a 26.393; no seré jo qui li porti la contraria, però es posible que quan acabés el reconte més d’un se li quedés pel camí. Estem repartits entre les valls i muntanyes en un territori de 956.24 quilòmetres quadrats i si ho repartissim tocaríem a 27 habitants per cada quilòmetre d’aquests, o sigui, que de ser així, no ens veuríem gaire les cares.

Tota aquesta gent, per guanyar-nos les garrofes, alguns treballem a la indústria, que té una antiga tradició degut a l’activitat de les fargues. Altres treballen de l’agricultura i ramaderia, cada dia menys. El sector econòmic que més ha crescut a partir dels anys noranta és el turisme, afavorit en gran mesura pel turisme de muntanya i de la neu. A mitjants de la década del 2000, un dels sectors industrials que tenia més cabuda en aquesta comarca, el tèxtil, va patir un fort revés i malauradament van tancar portes més del 80% d’aquestes empreses, deixant palés el dur drama de l’atur, que encara avui día es perllonga, doncs a tota la comarca hi ha 1576 persones que no poden exercir el seu dret a treballar.

Terra de comtes i abads, el Ripollès atesora un patrimoni romànic de primer ordre que s’estén per tots els racons de la comarca. La gran quantitat de vestigis romànics que disposa, permet avui poder admirar una de les concentracions más grans d’aquest estil arquitectònic d’Europa, amb més de 98 monuments.

I part d’aquests edificis són els que hem recorregut amb BTT i ara amb molt de gust us oferirem la oportunitat de conèixer en aquest mitjà i per què no, visitar in situ.

 

 

 

 

 

 

 

 UNA NOTÍCIA DEL RIPOLLÈS

 


Dues grans estelades al costat del Monestir de Ripoll


L'ANC penja dues estelades gegants a l'església de Sant Pere per aprofitar el ressò de les campanades

 


Les estelades de l'església de Sant Pere. Foto: Arnau Urgell


Enmig de la polèmica per la negativa del Bisbat de Vic a hissar una estelada al Monestir de Ripoll , l'ANC del Ripollès n'ha penjat dues de grans dimensions a l'església de Sant Pere. L'acció vol aprofitar el ressò de les campanades de TV3 ja que estaran penjades fins al dia de Reis. Mentrestant, Ripollès per la Independència es manté ferm en l'objectiu que en pugui haver-hi una al campanar del Monestir. “No és cap desafiament al Bisbat”, explica Toni Clusells, membre de l'entitat independentista, que assenyala que es vol aprofitar que aquests dies aquesta zona del poble serà centre d'atenció tant per les campanades com per la cavalcada de Reis. De fet, seran dues estelades que veurà tot el país el 31 de desembre i que, a més, són visibles de manera permanent amb la càmera de TV3 .


 

 

 

 

 

 


 

 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada