3 de des. 2013

STA. MARIA DE TREMOLOSA



  • inici

  • Accés notícia
  • Accés l'ermita
  • Accés ruta
  • Accés llegenda
  • Accés video musical



    EN TXAESKA TAMBÉ S’APUNTA AL QÜESTIONARI


    Molt amablement, en Txaeska també s’avingut a respondre les nostres preguntes. En Txaeska, tot i no estar a la llista dels seguidors tenim constància de que ens segueix molt de prop, en l’argot ciclista diríem que el tenim a roda. Com molt bé podreu comprovar, és una màquina al damunt de la bicicleta. És de Montbrió del Camp, municipi de la comarca del Baix Camp, província de Tarragona. Gràcies al seu blog Rutes BTT he pogut comprovar que a més de les daurades platges de la Mediterrània,  Tarragona també té moltes muntanyes i tant costerudes com qualsevol indret del Pirineu, això sí, sempre a cotes molt més baixes. Si entreu al seu blog hi trobareu tot un bé de Déu d’informació sobre mecànica; traks de les rutes; tutorials; fotos, moltes fotos de les seves sortides... Encara que ell no ho vulgui reconèixer, a aquesta mena de gent se’ls anomena Craks. Bé, feta la presentació, anem a veure que ens diu:


    1- ¿Tens bicicleta? Si es dóna el cas, digue’ns quina marca.
    Una Specialized Epic SWorks 29' 2012



    2- ¿ Hi vas molt sovint en bicicleta ?
    Intento fer dues sortides setmanals, una sortida fondera entre-setmana i la "dominguera" que intento que sigui una mica més dura.


    3- Aquesta pregunta és difícil de contestar, tot i així la farem: ¿ Per què vas en bicicleta ?
    Ara farà uns 20 anys, vaig "tornar" a agafar la bicicleta perquè un amic meu m'hi va enredar, i poc a poc la colla es va anar fent més gran, combinant així esport i amistat... Durant aquest temps vaig anar tastant altres esports (natació, running...) però amb cap d'ells gaudia tant com amb la bicicleta.

    4- ¿T’imagines un món sense bicicletes? Si fas volar molt la imaginació, podries dir-nos com seria aquest món?
    Aburrit!! Per desgràcia suposo que ple de cotxes

    5- Com acabaries aquesta frase: La bicicleta és el vehicle de transport més...
    Divertit

    6- I aquesta altre:  Canviaria la meva bici per...
    la del 2014

    7- ¿Ets un pèl exagerat quan expliques les teves proeses fetes damunt la bicicleta o t’ajustes a la realitat dels fets?
    M'ajusto a la realitat. Desgraciadament no acostumo a fer proeses: Sóc dolent baixat per les zones tècniques, pujant tampoc sóc un crack... l'edat comença a passar factura.

    8- ¿Quina és la ruta o sortida més forta que has fet ?
    Reus-Montserrat, l'estiu de 2000. Es va fer més llarga que un dia sense pa. Vam enganxar el típic dia més calorós en no sé quants anys. Els GPS i els tracks encara no existíen, portàvem una mini emisora per estar en contacte amb el cotxe escombra ja que la cobertura de telefonia mòbil era molt dolenta. Tenir controlades la majoria de fonts ja que les camelbaks encara eren un invent massa nou (no recordo si ja n'hi havien). Un de la colla va agafar un pajarón que ja no se'n va recuperar i el cotxe escombra se'l va haver d'endur. Després d'unes 13 o 14 hores, a Collbató, vam dir prou.

    Més recentment, una que també va ser força dura, va ser per la serra del Montsant organitzada per la gent d'Escapa. Vam empènyer la bicicleta més del que m'hagués agradat.

    9 – I ara esplaia’t tant com vulguis, per dir-nos quina t’agrada’t més.
    Sempre dic que una bona ruta es la que tothom arriba sense haver pres mal. A prop de casa hi han molt bones rutes tant dures com es vulgui. La que vàrem fer aquest estiu a la Vall d'Aran va ser memorable i força dura. Hem pujat un parell de cops al Tourmalet amb bicicleta de muntanya i el segon cop (amb l'Aspin inclòs) ho vàrem fer amb tota la colla i en tinc molt bon record.



    10- Una pregunta de rigor. ¿ Has pres mal en alguna caiguda en bicicleta ?
    (estic tocant fusta) La veritat es que no, sóc força conservador; de petit em vaig trencar dos cops el braç i no tinc ganes de repetir l'experiència. Si no ho tinc clar baixo de la bicicleta i llestos.

    La última ja farà uns mesos, una tonteria de caiguda i encara em sento el canell "tocat".

    11- Aquesta també és una pregunta típica en el món ciclista. ¿ Has pedalat mai, tenint el vent a favor ?
    Poques vegades, generalment sempre és de contra i en pujada :)  L'última aquest cap de setmana passat, pujant a l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca (després de tota la sortida de contra, allà ens va donar un respir). 


    12- Un altre topic. Quan et compres una bici nova, que mires primer, ¿ El pes o el preu ?
    Intento que sigui una ganga, la veritat es que les dues últimes adquisicions (a Bici Escapa de Sabadell) han estat un gran encert. Tinc un bon amic, company de pedalada, que es cuida de buscar-me i negociar la compra de bicicletes.



    13- I per acabar una última qüestió, típicament de xafarderia . ¿ Per què tens un blog que parla de bicicletes ?
    Home, de sexe ja n'hi han molts i seria una agulla en un paller. Bromes a part, és una afició amb la que gaudeixo molt, però també amb la fotografia, la muntanya, la natura...
    A principis del 2000, amb la colla vam obrir una pàgina web (
    www.katakraks.com) explicant les nostres rutes, competicions, etc.., però únicament hi havia un administrador. La resta li anàvem passant la informació, fotos, resultats i, cansat de veure com no s'actualitzava mai, vaig decidir fer com Juan Palomo. No va ser una cosa meditada i de cop i volta m'hi vaig posar.



    Us sembla que exagerat amb la presentació? Si encara m’he quedat curt! Aquest noi porta més quilòmetres en bicicleta a les seves cames, que en Pelines i un servidor junts. Mercès Francesc per atendre a la nostra petició. I com acostumes a dir: Salut i pedals!

    notícia

    Per tornar a inici


    UNA NOTÍCIA DEL RIPOLLÈS




    Ripoll clou la Capitalitat Cultural amb el convenciment de tornar a ser al mapa
    Un concert de l'Escolania de Montserrat, que va omplir de gom a gom el Monestir, va complementar el traspàs del testimoni de Ripoll 2013 a Barcelona 2014

     
    L'Escolania de Montserrat, al Monestir de Santa Maria de Ripoll. Foto: Adrià Costa


    Ripoll ha patit sovint un problema general de manca d'autoestima i la Capitalitat de la Cultura Catalana (CCC) sembla que ha ajudat, en part, a superar-lo. “Hem tornat a situar la vila en el mapa cultural del país” va afirmar l'alcalde Jordi Munell en l'acte de clausura de Ripoll 2013 que es va celebrar aquest divendres al Teatre Comtal. Després de passar el relleu a Barcelona, que ostentarà la Capitalitat el 2014 coincidint amb el Tricentenari, un concert de l' Escolania de Montserrat al Monestir va posar la cirereta a la cloenda.

    Ripoll 2013 es va tancar –malgrat que els actes continuaran les properes setmanes- amb un acte senzill lluny de l' espectacularitat de la inauguració. Els parlaments de les autoritats es van complementar amb “pinzellades” poètiques i musicals que no van oblidar ni Salvador Espriu, en el centenari del seu naixement, ni Miquel Martí i Pol, en el desè aniversari de la seva mort. Tot plegat amanit amb el desig que la Capitalitat de la Cultura no sigui “el final de res” sinó l'inici d'iniciatives que s'han engegat aquest any. Una idea en la qual van coincidir tant el batlle ripollès com Xavier Tudela, president de l'organització de la CCC.

    “Ha estat un any important, dens, amb dies que tanta activitat ens sobrepassava” va afirmar Munell. “Un any diferent, per recordar i que ha omplert la vila” va afegir amb certa emoció. A més, va assegurar que la cultura ha servit de motor de l'economia local en un moment tant difícil. Una idea que Tudela va complementar assegurant que havia estat una Capitalitat “digníssima en un context econòmic dificilíssim”.

    La Capitalitat de la Cultura Catalana, coincidint amb el desè aniversari de la iniciativa, viurà un any d' impasse a Barcelona on la celebració quedarà bastant amagada en l'any del Tricentenari. Posteriorment, ja el 2015 serà el torn de Vilafranca del Penedès i el 2016 de Vic. De fet, el testimoni de la CCC no el va recollir ni l'alcalde ni el regidor de Cultura barceloní, sinó Carles Domingo, comissionat pels actes dels 300 anys del 1714 que va aprofitar per felicitar Ripoll per la tasca desenvolupada enguany així com pel Museu Etnogràfic.

    L'Escolania de Montserrat hi posa la cirereta

    Després de l'acte institucional, va ser el torn de l'Escolania de Montserrat que va omplir el Monestir de Santa Maria amb unes 650 localitats venudes. El concert estava format per una primera part amb peces de Benjamin Britten, coincidint amb el centenari del naixement, i una segona amb “El Nostre Nadal” de Francesc Civil, que recull algunes de les nadales més populars. Tot plegat va acabar, com no podia ser d'altra manera, amb la interpretació d'“El Virolai”.




    l'ermita

    Per tornar a inici

    STA. MARIA DE TREMOLOSA



    Es troba situada en el límit amb el terme de Sora, i molt a la vora de Sant Martí de Vinyoles i Santa Margarida de Vinyoles, i totes tres quedaren integrades en l’antic terme de la baronia ripollesa del castell de la Guàrdia.
    Per trobar el primer esment del lloc de Tremolosa, ens tenim que remuntar a l’any 938, en un precepte de Lluís d’Ultramar.


    En quan a l’edifici, és tracta d’una senzilla nau coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis de planta semicircular.


    La porta, que és acabada amb una arcada amb llinda i timpà sense esculpir, es troba a la façana de migjorn i damunt seu hi ha una finestra cruciforme, la qual, malgrat haver estat resseguia amb morter a l’exterior, es manté en la seva forma en tot el seu gruix d’un metre. En aquesta mateixa façana, hi ha una lluerna, la qual té tots els indicis d’ésser originària, però actualment es troba tapada per la cara interior.

    La coberta de l’absis està feta amb volta de quart d’esfera i té una meitat feta amb lloses de pedra i l’altra amb teules en substitució d’un cobert que hi havia adossat i que fou suprimit. La seva finestra, és de doble esqueixada, i tot l’interior, queda ocult per un retaule del final del s. XIX.

    A la façana de ponent hi han estat afegits un acabat i un campanar de cadireta, fets de maó.


    Per la seva estructura i la seva construcció, l’església segueix les formes pròpies de l’arquitectura rural, on els models de l’arquitectura del s. XI perduraren fins ben avançat el segle següent.














    ruta

    Per tornar a inici

    ITINERARI



    0. Sortirem, altre volta, de Ripoll, i anirem al hostal El Cremat. Però no ens hi quedarem a esmorzar, perquè després tot se sap. Si volem fer-ho per carretera dista a 9 quilòmetres; si ho fem passant per Vallespirans, dotze.

    9. No cal dir que aquest dia, no tenia masses ganes de pedalar. Vaig triar la més curta i  fàcil. A partir d’aquí enfilem la pista emporlanada de Sovelles.

    12.4 No arribarem a Sovelles. Aquí trencarem a la dreta direcció Portabella. Abans d’arribar-hi ens trobarem un petit Tourmalet.

    14.7 Portabella a la dreta. L’ermita de St. Martí de Vinyoles a l’esquerra. Nosaltres tirarem per la pista que passa pel mig de les dues edificacions.

    16.6 Coll Mercadal. Aquí deixem la pista i agafarem un corriol que baixa per la nostra esquerra, al costat d’un abeurador.

    17.5 Suposant que s’hagi trobat el camí, ara estarem a La Tremolosa. Continuarem per la pista ben traçada que baixa suament.

    18.9 Primer indicador del Camí de Sora. Es pot agafar tranquil·lament, però com que ara m’he animat a pedalar seguiré recta.

    22.4 Aquesta pista tan ampla que trobem és de nou el Camí de Sora. Per la dreta se’n va a Alpens, òbviament continuaré per l’esquerra.

    27.5 Estem al bonic poble de Sora. I hem creuat el límit comarcal. Estem a Osona. Continuem per la carretera i avall.

    32.5 Ens falta gairebé un quilòmetre per arribar al encreuament de la C-17. Però com que tant d’asfalt cansa, tirarem amunt per aquesta pista cap a Vívoles.

    35. La pujada és “durilla”, me n’he penedit més cops, que pedres hi ha al terra, de haver decidit tornar per aquí. Bé, en aquest punt, si tirem per la dreta aniríem a La Farga de Bebié. Seguirem per la pista de l’esquerra.

    37.3 Les restes d’aquesta casa són de La Vinyassa. Les restes de home que en falten les he deixat a la maleïda pujada, que m’ha obligat a carregar-me la bici a l’espatlla i ennegrir-me l’ànima de blasfèmies varies. Coi de pujada! Tinc els bessons de les cames sota la sola de les sabates. Seguirem com puguem per la dreta.

    39. L’Aliguer. Ha valgut la pena l’esforç. Diuen que la vista és magnífica. Encara no m’he recuperat del tot i no veig res de res , doncs estic de boca terrosa al terra. Crec que en cosa d’una horeta em refaré.

    43.5 Sort que tot és baixada. No puc aguantar ni les ulleres que porto posades.

    Com que als ciclistes ens han prohibit circular per l’autovia, no queda més remei que agafar l’antiga N-152, per arribar a Ripoll. La resta de valents o insensats,  volen continuar per la central i d’aquí al Roig. Allà ells!

    48.5 Estic per avisar una ambulància perquè m’acosti a casa. No puc donar ni una pedalada més. Potser si faig una cerveseta em refaré. M’aturo aquí al bar...







    llegenda

    Per tornar a inici

    ELS PASTORS I EL JUTGE DE PAU



    Un pastor de la nostre comarca, trobant-se a l'estiu a la Cerdanya amb el seu ramat, fou citat pel jutge per haver deixat entrar les seves ovelles en una parcel·la privada. El pastor es defensà com pogué, però el jutge li digué:

    -Els pastors, ho sabeu ben bé prou, sempre em veniu  a contar falòrnies i mai no en teniu la culpa de res, però sou una colla de desvergonyits que sempre aprofiteu els prats on no teniu cap dret de compra per atipar les bèsties.


    El vell pastor li contestà:


    -Sempre esteu damunt els pastors, els pastors per aquí, els pastors per allà. Això és massa! Cal que sapigueu d'una vegada per totes que els guardians del bestiar som els homes que Nostre Senyor volgué al seu costat quan va néixer. Vet aquí perquè, quan ve Nadal, som presents els pastors al costat de Jesús. I voleu que us ho digui? Jo sóc vell i no he deixat mai d'anar, cada any, a veure els pessebres i, allà vora l'establia, sempre hi he vist pastors. Però de jutges de pau... sento dir-vos-ho, senyor, mai no n’hi he vist cap!.






    video musical

    Per tornar a inici



     

    Fonts:

    RutesBTT

    www.naciodigital.cat/elripolles

    ca.wikipedia.org

    festa.cat/historia  

    www.youtube.com  

    Catalunya Romànica Vol. X El Ripollès

  • 1 comentari:

    1. Ha estat un plaer. Moltes gràcies i salutacions a en Pelines! :)
      Salut i pedals!!

      ResponElimina